SZÉPSÉG ÉS A SZÖRNYETEG

Beauty and the Beast 

(1991)

 Meg ne tévesszen a rút külső,

mert a szépség a belsőben lakozik.

amerikai · animációs, romantikus, fantasy, musical

Tartalom:

A történet régi, mégis időtlen: egy kis francia falucskában él egy káprázatosan szép, megejtően bájos és okos fiatal leányzó, Belle, akit szabályosan üldöz szerelmével a jóképű, de durvalelkű, törtető Gaston. Egy napon Belle apját elrabolja a környéken magasodó kastélyban lakó, rettegett szörnyeteg, és "váltságdíjként" a leányt kéri. Belle gondolkodás nélkül feláldozza magát, és önként besétál a szörny csapdájába.
Ahogy telnek a napok, úgy ismeri és szereti meg egyre jobban a taszító külső mögött jólelkűnek és nemesnek bizonyuló herceget. A különös romantikus kapcsolat kialakulásában a szörnyeteg kastélyának életre kelt tárgyai is segítenek - Belle a teáskanna (Kanna mama), a kis Csészike, a gyertyatartó és a falióra elbeszélései alapján ismeri meg fogvatartójának valódi, jó oldalát. Lassan kibontakozó szerelmük azonban nincs biztonságban: a csalódott, dühös Gaston hadjáratot indít a "szörnyeteg" ellen...

Értékelés

10/10
10/10

Talán a Szépség és a Szörnyeteg a Disney mesék közül a legszebb. Miért? Mert a felnőttek számára is megfogadandó értékeket hordoz. Mégpedig arról, hogy a szépség nem a külsőségekben lakozik, bár igaz, ha először ránézünk az emberre a külsejét látjuk, de nem ebbe szeretünk igazán bele. Bárki bármit mondhat, ha jobban végig gondoljuk, ez így van.

Ez a mese időtálló, értékhordozó. Kedvességével kicsiket és nagyokat egyaránt elvarázsol. Ajánlom mindazoknak akik hisznek a féltétel nélküli szeretet csodájában és azoknak is, akik esetleg a mindennapi rohanás közepette keresik a Varázslatot de nehezen lelik. Ez a történet garantáltan felmelegíti a szíveket és lelkeket.