Kill Bill Vol. 1.

(2003)

amerikai · akció, thriller, krimi

 A bosszú hidegen tálalva a legjobb. (Régi Klingon közmondás) 

Ha a szerencse rámosolyog egy olyan randa dologra, mint a bosszú, az nem csak arra bizonyíték, hogy Isten létezik, hanem arra is, hogy egyenesen az ő akaratát teljesítjük. 

amerikai · akció, thriller, krimi

Tartalom

A Menyasszony (Uma Thurman) egykor hírhedt bérgyilkosnő volt, egy világklasszis női bérgyilkos-csapat tagja. Ám terhes lett és férjhez akart menni, de a főnök ezt nem hagyhatta. Az esküvője napján a csapat vezetője, Bill (David Carradine) mindenkit lemészárol. A Menyasszony utolsó szavaival tudatja Bill-lel, hogy várandós, és az ő gyerekét hordja szíve alatt. A nő nem hal bele a fejlövésbe, hanem ötévi kóma után véres bosszút esküszik főnöke és egykori csapattársai ellen. Senki nem tudhatja, mikor fog következni a listán. Csak egy biztos: Bill lesz az utolsó a sorban.  

Hattori Hanzo: Kit keres?
A menyasszony: Hattori Hanzo-t.
Hattori Hanzo: Mit akar Hattori Hanzo-tól?
A menyasszony: Japán acélt.
Hattori Hanzo: Mire kell a japán acél?
A menyasszony: Féregírtásra.
Hattori Hanzo: Jókora férgek lehetnek, ha Hattori Hanzo-tól akar acélt.
A menyasszony: Azok.

Értékelés

**********
10/10

Nem tudok olyat mondani, ami ne tetszene ebben a filmben. Imádom a látványvilágát, a harcművészeti részét, a szereplőket... mindent.

Nálam az abszolút -bármikor újranézős- kategória, tényleg. Barátokkal, családdal, de akár egyedül is... 

Hattori Hanzo: A bosszú sohasem tisztás. A bosszú erdő, könnyű eltévedni benne. Könnyű elfelejteni, honnan jöttél. 

Budd: Az a nő megérdemli a bosszút és mi megérdemeljük a halált. 

Kill Bill Vol. 2.

(2004)

 amerikai · akció, thriller 

A menyasszony: Hullának néztem ki? Hát nem voltam az. Pedig ők igazán igyekeztek. Bill utolsó golyója csak kómába lőtt. Négy hosszú évig feküdtem öntudatlanul. Fölébredve elkezdtem azt, amit a mozireklámok úgy szoktak jellemezni, hogy bombasztikus bosszúhadjárat. Nos én jöttem, láttam és bombasztikus bosszút álltam. Már eddig is rengeteg embert eltettem láb alól, de egy még hátra van. A legutolsó. Az, akihez éppen most tartok. Az egyedüli, aki még él. És amikor végre célhoz érek, meg fogom ölni Billt! 

Tartalom:

A Menyasszony végzett két egykori társával, majd tovább folytatja bosszúhadjáratát. A halállistáján Budd és Elle következik. Miután rendezi a számláját Bill öccsével és Elle-lel, aki a bérgyilkosokból álló csapaton belül a legfőbb vetélytársa volt, Mexikóba megy, hogy megtalálja utolsó áldozata rejtekhelyét. Már csak egyetlen cél lebeg előtte: megölni Billt, az egykori főnökét és szeretőjét, gyermekének apját. Közben kiderül, hogy lánya, akivel várandós volt a mészárlás idején, és azt hitte, hogy meghalt, mégis életben van.

Értékelés

**********
10/10

Nem akarom rommá elemezni.
Szerintem a folytatás tartja az első szintjét. Ebben a részben is fantasztikusak a zenék, maximálisan emelve a film drámaiságát vagy épp elősegítik a lágyságát egy-egy jelenetben. Erről a részről sem tudok, és nem is áll szándékomban rosszat mondani. Közelebb érzem magamhoz picivel ezt a részt, mert szó esik az érzelmekről és ez jót tesz a filmnek.
 

Bill: Valamikor régen, Kínában, egyesek szerint még az ezerharmadik év környékén, az ősi Fehér Lótusz Klán főpapja Pai Mei egy úton sétált, mélyen eltöprengve valamin, amin egy Pai Mei féle végtelen hatalmú ember töprenghet, vagyis hát nem lehet tudni min. Egy shaolin szerzetes tűnt fel az úton, az ellenkező irányba igyekezve. Amikor elhaladtak egymás mellett, Pai Mei a mérhetetlen nagylelkűség megmagyarázhatatlan kitöréseként parányit biccentett a szerzetes felé. Az azonban nem viszonozta. A shaolin szerzetes szándékosan sérthette meg Pai Meit, vagy csupán nem vette észre annak nagylelkű gesztusát? Indító okai örökre ismeretlenek maradnak. Ismertek viszont a következmények. Másnap reggel Pai Mei megjelent a shaolin templomban és azt követelte az ottani főapáttól, hogy saját életét kínálja föl engesztelésül. Az apát próbálta megbékíteni Pai Meit, de ráébredt, hogy a főpap megbékíthetetlen. Így kezdődött a mészárlás a shaolin templomban, melynek során mind a hatvan szerzetest legyilkolta a Fehér Lótusz és útjára indult egy legenda Pai Mei ötpontos szívrepesztő technikájáról... 

Összegzés

Szerintem az emberek többsége látta már ezeket a filmeket. Van aki nem szereti, de vannak olyanok is vélhetően, akik unásig tudják nézni, és még tovább. Jómagam is az utóbbi kategóriába tartozom.

A nők többsége a Titanic jelenetein sírja vörösre a szemét. Én azon nők elenyésző létszámú táborát erősítem, akik azon szurkolnak, hogy Jack haljon már meg minél hamarabb és legyen már vége a filmnek... Komolyan. Lehet nevetni, megkövezni, de ez így van. Sajnálom!
Nálam az a film, amin a szememet kibőgöm, hangosan zokogva, az a Kill Bill. Szerintem magasan üti az összes romantikus filmet.
Akárhányszor megnézem, mindig bőgök. Ez van. :D

Mit jelent számomra a Kill Bill? Miért szeretem ezeket a filmeket?
Nos: A Menyasszony a női erőt és kitartást testesíti meg. Azt, hogy bármilyen rossz is a helyzetünk, mindenből fel lehet és fel kell állnunk. Ebben az esetben a jogos bosszú a fő motiváció. De ha átfordítjuk az élet szürke hétköznapjaira: mi is találhatunk magunknak olyan dolgot, ami arra késztet: Ne hagyjuk, hogy maga alá gyűrjön a negativitás ami a környezetünkből árad, vagy akár amit saját magunk generálunk fejben...