ANNA ÉS A KIRÁLY

(1999)

Anna and the King 

"A legtöbben a világot nem olyannak látják, mint amilyen, hanem olyannak, mint amilyenek ők saját maguk."

"Ha egy nő, akinek sok a mondanivalója, nem szól semmit, annak fülsiketítő a hallgatása." 

amerikai · kaland, romantikus


Tartalom

Amit Anna Leonowens tett, olyat angol úrikisasszony nem tesz a viktoriánus Angliában. A tanítónő férfitámasz nélkül vágott neki a világnak, hogy új életet kezdjen fiával a távoli Sziámban. Az ország uralkodóját a népe istenként tiszteli. Mongkut király nagy álmot dédelget, Sziámot a modern világ nemzetei közé akarja vezetni. Anna a királyi család házi tanítója lesz, miközben akarva-akaratlanul belecsöppen a palotai intrikákba és a nagypolitikába: A király és Anna között szerelem szövődik, annak ellenére, hogy kapcsolatuknak nyilvánvalóan nincs jövője.


" Ha a szerelemről ésszel döntenénk, ki választana ilyen rettenetes szenvedést? "


Értékelés

*********
9/10

Egyik barátom mutatta meg nekem ezt a filmet tavaly, vele láttam először. Azóta akárhányszor belebotlok a tvben, mindig újranézem. De sosem tudom érdemben összeszedni a gondolataimat. 
Anna egy erős Nő, aki minden akadály ellenére kitart és helytáll. A Király pedig szilárdal áll Sziám élén.
Gyönyörű tájon vezet végig a film melynek a ki nem mondott szerelem ad egy olyan pluszt, ami leírhatatlan. A történet előrehaladtával kézközelben érdemes zsebkendőt tartani, mert garantáltan elszorul a Néző szíve a szép lezárás miatt is.
Mégis... folyton megmagyarázhatatlan hiányérzetem van ezzel a filmmel kapcsolatban. Pedig, mint már említettem, nem egyszer végig néztem. Olyan érzésem van, hogy valamiért nem kerek a sztori. :(


"A jelentőségteljes pillanatok száma meglepően kevés az életben. Általában véget ér, mielőtt még elkezdődne, bár megvilágítja a jövőt, és akinek köszönhető a perc, nem tudjuk feledni."


Könyv:

Margaret Landon: Anna ​és a király

Tervezem megszerezni és elolvasni