A HOLLÓ

The Crow 
(1994)

Sarah: Valamikor régen az emberek azt hitték, hogy ha valaki meghal, egy holló viszi át a lelkét a holtak birodalmába. De ha az emberrel még életében valami borzalmas dolog történt, megeshet, hogy a kínzó bánat miatt a lelke a túlvilágon sem talál nyugalmat. És néha, nagyon ritkán, a holló visszatérhet a lélekkel, hogy az jóra fordíthasson mindent, ami rossz. 

A fáklyaként lángoló házból végül csak egy rakás hamu maradt. Régen azt hittem, ilyen sorsra jut minden: a család, a barátság, az érzések. De ma már tudom, hogy ha a szeretetük kiáll minden próbát, két embert, aki egymásnak született, semmi sem választhat el egymástól. 

amerikai · akció, dráma, fantasy

Tartalom

Minden évben egyszer, az ördög éjszakáján a holló kiválaszthat egy lelket azok közül, akik értelmetlen halált haltak, s így lehetőséget kapnak arra, hogy bosszút állva lelkük nyugalomra leljen. Ebben az esztendőben Eric Draven (Brandon Lee) kap lehetőséget. Eric visszatér, hogy bosszút álljon a Top Dollar bandán. Vállán a hollóval a sötét erők birodalmából kiszakítva fekete angyalként járja a várost, hogy igazságot osszon és saját fegyvereiket ellenük fordítva halált hozzon mindazokra, akik egy fél évvel korábban barátnőjét és őt lemészárolták. Kiderül azonban, hogy csak akkor tekintheti teljesítettnek feladatát, ha nem áll meg a puszta bosszúnál.
A történet még hátborzongatóbbá vált azzal, hogy egy valódi tragédiát is megörökít. A film főszereplője, Brandon Lee a forgatás közben meghalt. 

Értékelés

10 / 10
10 / 10

Sötét hangulatú, borzalmas kegyetlenségeket, a Gonoszt bemutató film. Persze, ha Rossz van, akkor kell lennie Jónak is. Ez a történet ennek a tökéletes kivitelezése. A borzalmaival összetör, a jóságával pedig reményt ad. Megmutatja, hogy az őszinte, tiszta szeretet mindenek felett áll és erős, a legsötétebb időszakokban, még akkor is, ha összedől körülöttünk a világ. A halálon túl is kitart.

Úgy gondolom, ez a remekmű klasszikusnak számít már. Nálam ez a film abba a kategóriába tartozik, amit unásig és azon is túl tudok nézni, mindig megkönnyezem, és bárhol, bármikor, bárkivel, akár egyedül is képes vagyok újranézni (csak csendben jegyzem meg: Ilyen filmből számomra össze-vissza kettő van) Egy szó mint száz: A Holló kihagyhatatlan történet, legalább egyszer látni kell.

Ha elszakítanak tőlünk valakit, akit szeretünk, úgy adhatunk neki hosszú életet, ha szeretetünk sosem szűnik. A házak leégnek, az emberek meghalnak, de az igazi szeretet örökké tart. 

A filmhez kapcsolódó könyv:
James O'Barr: The Crow 

Brandon Lee
(1965. február 1. - 1993. március 31.
Életrajz